Uvod u objektivizam

Sorry, this entry is only available in Bosnian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ayn Rand (1905 – 1982) je rusko-američka filozofkinja i autorica bestsellera „Atlas Shrugged“ i „The Fountainhead“ koji su postavili temelj njene filozofije – filozofije objektivizma. Ova filozofija u svojoj osnovi zagovara racionalno ostvarivanje interesa pojedinca, nazivajući je „filozofijom za život na Zemlji“. Kao strastveni pobornik razuma, individualizma i laissez-faire kapitalizma, izražavala je svoje stavove kroz brojne radove, romane i ostala književna djela.

Inspirisani djelima Ayn Rand nastala je Škola objektivizma „Ko je John Galt?“ koji kroz seriju predavanja, debata i kreativnih sesija približava polaznicima ovo filozofsko viđenje svijeta i otkrivajući još jedan način kako se svijet može posmatrati i ocenjivati. Program pruža postepeno odgovaranje na pitanje ko je John Galt i to odgovarajući na pitanje šta je objektivizam i koja je njegova najefikasnija praktična primjena.

 

„Nepotrebno je fanatizovati kapitalizam. Dopustite da radi svoj posao, da skuplja informacije. I dajte m uslobodu, ona nije pogriješila nijednom u ljudskoj historiji. To je eminentna vrijednost i preduslov za mir. Zbog toga je onaj ko se prvi usudio da ospori slobodu i oporezuje ideju i dobra koja čovjek stvara – prvi učinio sistemski zločin protiv pojedinca.“

Maja Vrtarić

 

„Kod domaćih čitaoca, Rand će, izazvati različite reakcije. Djela Ayn Rand i racionalni pristup objektivizma, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Namjera izdavača nije da ubijedi čitaoce u ispravnost objektivističkih argumenata, niti da kritikuje iste, već jednostavno da ponudi pregled jedne intelektualne provokacije koja ranije nije bila dostupna na ovim prostorima. „

Admir Čavalić

 

Sadržaj:
 

  • Metafizika i epistemologija
  • Etika
  • Politika
  • Vrlina sebičnosti
  • Estetika
  • Historijski kontekst
5KM + troškovi dostave

Pošaljite nam e-mail za detalje u vezi narudžbe na: knjige@multi.ba