wp_enqueue_script('google-recaptcha', 'https://www.google.com/recaptcha/api.js'); Održan Free Market Road Show u Tuzli - Multi.ba

Održan Free Market Road Show u Tuzli

Održan Free Market Road Show u Tuzli

U Tuzli je uspješno održan drugi Free Market Road Show. FMRS je održan na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, uz prisustvo 60 studenata i drugi zainteresovanih učesnika. Nakon uvodnog obraćanja prof. dr. Sabine Đonlagić Alibegović ispred menadžmenta Ekonomskog fakulteta, otvorene su panel diskusije. Tema ovogodišnjeg FMRS je „Svijet nakon Brexit-a i Trumpa“. Na datu temu su tokom prvog panela, izlagali Richard Zundritsch, Yaël Ossowski i Aleksandar Kokotović, uz moderaciju Admira Čavalića.

Zundritsch je upozorio na globalni rast populizma i nacionalizma, što može imati negativne posljedice na slobodu pojedinca i uopšteno tržišta. Napomenuo je da je o ovome već davno pisao ekonomski nobelovac Friedrich Hayek. Ossowski i Kokotović su iskazali određeni optimizam u vezi globalnih dešavanja, u kontekstu razvoja novih tehnologija i ekonomije dijeljenja, što omogućuje pojedincu da, bez obzira gdje se nalazio i kako živio, aktivno učestvuje na globalnom tržištu i/ili utječe na javno mijenje.

Uspješno održan FMRS u Tuzli.

Drugi panel je bio posvećen poreznim reformama, sa fokusom na Bosnu i Hercegovinu. Učesnici panela su bili Pieter Cleppe, Adis Muhović i Darjan Minov, uz moderaciju Merime Bećirović Cleppe je naglasio značaj fisalne decentralizacije tj. spuštanja fiskalnih nadležnosti na niže nivoe vlasti, prije svega opštine. Muhović je govorio o aktuelnim fiskalnim reformama u Bosni i Hercegovini, dok je Minov teorijski razmatrao pitnje moralnosti poreza.

U zadnjem dijelu FMRS-a se predstavio „Poreski kalkulator“. Riječ je o Internet aplikaciji koja omogućava građanima Bosne i Hercegovine da izračunaju koliko godišnje od svojih primanja, direktno ili indirektno, uplaćuju državi.

Free Market Road Show je organizovalo udruženje „Multi“ u suradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli, ESFL i ASEF studentskim udruženjima, te Austrian Economic Center iz Beča. Evropska FMRS turneja nastavlja dalje i planirano je da se ovi događaji održe u 45 gradova širom Evrope.

Više fotografija na: https://files.fm/u/48wuanm6#_